Mert az egészséges gerinc
mindenki érdeke.

Miről szól a weboldal?

Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy olyan oktatási- és mozgásanyagot kínáljunk gyermekének, melynek segítségével a gyermek képet kap a gerinc anatómiájáról, biomechanikájáról, a testmozgás előnyeiről és a gerincbarát életmód elsajátításáról: a helyes testtartás, emelés, ülő- és tanulási helyzetek kialakításáról, megéreztetéséről, izomerősítő és -nyújtó, testtartás javító gyakorlatokról. A weboldal elsősorban a felső tagozatos, 11-14 éves korosztály számára készült, de szülői segítséggel természetesen a fiatalabb gyermekek is felfedezhetik rejtelmeit, és a középiskolás korosztály számára is tartogathat hasznos információkat.

Mi az a gerinciskola?

A gerinciskola programok az 1960-as évek végén indultak el Svédországból. Céljuk elméleti oktatást nyújtani a gerinc anatómiai, biomechanikai sajátosságairól, illetve a helyes testtartások alkalmazásáról. Az elméleti törzsanyag részét képzi többek között a csigolya és porckorong felépítése, a gerinc különböző mozgásai, valamint a helyes emelési és cipelési technikák. A program emellett a fentiekhez kapcsolódó törzsizomzatot erősítő és az optimális testtartáshoz szükséges izmokat nyújtó gyakorlatok elsajátítását célozza meg.

Mára már számos felnőtteknek és fiatalabb korosztálynak szóló gerinciskola programot ismerünk külföldön és Magyarországon is. Többek között ilyen az óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára íródott Mesés Gerinctúra, a kisiskolásoknak készült Porci Berci barátokat keres egészségmegőrző oktatóprogram és a mozgásprogramot és ellenőrzést szolgáló speciális gyakorlatokat tartalmazó Tartáskorrekció program.

Miért éppen gyerekek?

A gerinc gyermekkorban még igen plasztikus, intenzív növekedésnek van kitéve, ezért megfelelő hátizom és testtartás hiányában könnyen alakulhat ki többek között gerincferdülés vagy hanyagtartás. Az általános iskolás korban lévő gyerekek mindemellett naponta legkevesebb 5-7 órát töltenek az iskolapadban ülve, a rosszul felvett testtartások révén egyes izmaik zsugorodnak, mások pedig gyengülnek, így a gerinc azon képletei kerülnek a gravitációs erő hatása alá, amelyek nem kompatibilisek ezzel a terheléssel. Rendkívül fontos tehát, hogy ebben az életkorban megalapozzuk és tudatosítsuk a helyes testtartást, az optimális ülő helyzetek, emelési és cipelési technikák kialakítását és automatizálását.

Miért olyan fontos ez a téma?

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság 1995-ben indította el prevenciós programját, melynek célja egy olyan mozgásanyag megismertetése a testnevelő pedagógusokkal, melyet éveken keresztül és rendszeresen végezve a gyerekek törzsizmainak egyensúlya fenntartható, az esetleges tartáshibák még időben korrigálhatóak.

A gerinciskola program lényege, hogy az előbb említett mozgásanyag mellett elméleti szinten is támogatja a gyerekeket abban, hogy gerincbarát életmódot éljenek. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a rendszeres mozgás és testedzés kétségtelenül az egészségvédő magatartásformák közé tartozik, illetve többek között számos szív- és érrendszeri betegség, az elhízás és a II. típusú cukorbetegség megelőzését is segíti.

A HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) 2014-es eredményei szerint azonban Magyarországon az 5-11. évfolyamos gyerekek mindössze 19,0%-a végez elegendő fizikai aktivitást.

Mi a célunk?

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a XXI. század társadalmát egyre inkább fenyegető gerincbántalmak, illetve hátfájdalom prevenciója minél korábbi életkorban megkezdődjön. Célunk egy olyan gerinciskola program kialakítása és kivitelezése, melynek keretében mind az elméleti oktatást, mind az izomerősítő és -nyújtó gyakorlatok elsajátítását és rendszeres végzését az ezen a honlapon található anyagokkal támogatjuk. A jelenleg felnövekvő Z generáció tagjai már beleszülettek az információs technológia világába, ezért életük szerves részét képezi a számítógépek, tabletek, illetve okostelefonok használata már akár gyermekkorban is. Ezért egy olyan társadalomban, melyben rövidesen az élet számos területén elengedhetetlenné válik az infokommunikációs technológia használata, lényeges az arra való törekvés, hogy ennek minél több pozitívumát kihasználjuk.