Ismerje meg a program megalkotóit!

Dr. Járomi Melinda

Dr. Járomi Melinda gyógytornász, humánkineziológus vagyok. Több mint húsz éve foglalkozom gerincbetegek mozgásterápiájával. 2013-ban szereztem PhD fokozatot, doktori disszertációm témája a krónikus derékfájdalom mozgásprogramja, biomechanikai mozgás és testtartás elemzés. Több felnőtteknek és gyerekeknek szóló gerinciskola programban vettem részt, készítettünk gerinciskola programot ápolók számára és gerincműtéten átesett betegek részére is. Kidolgoztunk gerincprevenciós mozgásprogramot zenészeknek és táncosoknak.

Talán az egyik legfontosabb terület a gerincprevencióban a gyermekkorban kialakított gerincvédelem szemlélet. A Tudatos ülés gerinciskolája általános iskolásoknak és a Mesés Gerinctúra gyermek gerinciskola programokban dolgoztam. 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem Nyitott Egyetem programsorozatban előadást tartottam Fókuszban a gerinc - helyes testtartás és gerincbarát életmód kialakítása általános iskolás gyermekeknél címmel. A mindennapokban két kislányommal gyakorlom a gerincbarát életmódot, akik rengeteg új ötletet adnak, melyeket a munkám során tudok hasznosítani.

Szilágyi Brigitta

Gyógytornász diplomám megszerzése után a 4 és fél évig a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán oktattam magyarul és angolul gyógytornász hallgatókat, közben elvégeztem a Fizioterápia Mesterképzést és jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskola PhD hallgatója vagyok.

A Mesterképzés alatt témavezetőmmel, Járomi Melindával kialakítottunk egy gyermek gerinciskola programot első sorban alsó tagozatos, illetve óvodás gyermekek számára. A programmal első helyezést értünk el 2017-ben a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekcióján, a Primer prevenció tagozatban. Szintén 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dékáni Pályamunka Pályázatát elnyertük. Emellett 2019-ben megjelent könyvünk magyar és angol nyelven, Mesés Gerinctúra és The amazing spinal trip címen.

Magyar Borbála

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának harmadéves gyógytornász hallgatója vagyok. Diplomám megszerzése után szeretnék olyan területen elhelyezkedni, ahol gyerekekkel foglalkozhatok, illetve terveim között szerepel a Fizioterápia Mesterképzés elvégzése. Különösen fontosnak érzem azt, hogy minél kisebb korban megismertessük a gyermekekkel az egészségtudatos magatartást és életmódot. Ennek szerves részét képzi a testmozgás és a mozgás szerveinek védelme, egészségük megőrzése.

Szakdolgozatom témája is ehhez kapcsolódik. Járomi Melinda és Szilágyi Brigitta kutatásához csatlakozva célunk létrehozni egy XXI. századi, gyermekeknek szóló, rájuk adaptált gerinciskola program kialakítása és e program hatékonyságának felmérése.

Közreműködők

Grafika és animáció: Trencsák Angéla

Koordinátor: Soós Ferenc

Technikai referens: Szilágyi Szilveszter

Fényképeket készítette: Kaltenecker Kristóf

Narrátor: Dávid Dóra, Szilágyi Brigitta

Videókban szerepeltek: Dávid Diána, Dávid Dóra, Járomi Melinda, Magyar Borbála, Szilágyi Brigitta